Sport

Ik heb gisteren weer eens op een sportveld gestaan. Samen met wat mannen achter een bal aanrennen, terwijl de regen als pijpenstelen naar beneden kwam. Ik ben me eenmaal thuis wat af gaan vragen: is sport leuk? Veel mensen vragen zich bij sport af of beweging gezond is, of sport voorkomt dat je vaker ziek bent (waardoor je meer beslag legt op de gezondheidszorg). Daar valt wat voor te zeggen. Anderen wijzen op de enorme hoeveelheid blessures die mensen elk weekend op sportvelden oplopen. Misschien zijn die twee, het gezondmakende aspect en de blessures, wel in evenwicht.
Maar daar doel ik niet op met de vraag ‘Is sport leuk?’. Sport haalt een fanatisme boven, die zeker bij mannen iets van een onprettig jachtinstinct heeft. Natuurlijk is een zekere competitie goed. Het spel verbetert, het gaat ergens om. Maar bij de meeste mannen ontaardt dat in egocentrisme, in ‘Ik kan het beter’, in ‘JIj kunt het niet’. En dat om iets als rennen achter een bal.
Laat mij, het zal de leeftijd zijn, dan maar langs de rivier rennen. In m’n eentje. MP3-speler op, zelf bepalend waar ik heen ga, hoe lang ik loop, zelf mijn grenzen verleggend. Ook in de regen. Maar zonder de blessures. Zonder dat fanatisme dat altijd tot minderwaardige mensen leidt.

xa9 RR 2006.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.