Bijna

De afgelopen dagen werd de wereld opgeschrikt door berichtenover hoogst gevaarlijke situaties. Nou ja, bijna gevaarlijk. Dat begon met debijna-botsing van twee treinen in Sittard. Zie onder andere de site van de Limburger:

http://www.limburger.nl/article/20071118/REGIONIEUWS01/71118001/0/FRONTPAGE

 Geen nieuws dat toch tot nieuws is gebombardeerd. Hoe vaak zal dat nietgebeuren? Dat er bijna een ravage op de snelweg of op het spoor ontstond, maar dat het netgoed ging? Ik vind journalistiek van dit kaliber hemeltergend. Het zou mij doenbesluiten dat als ik op de School voor Journalistiek zat, of op de PDOJ, omterstond op te houden met de studie. Of juist alle berichten in de kranten, opwebsites, op televisie keihard aanvallen, ook die berichten die wel juist lijken te zijn. Want dit is natuurlijk je reinstescoopkwekerij.

Is dat ook het geval in Keulen en het dorpje nabij hetNoorse Bergen? Daar werden twee mogelijke schutters van een mogelijke daad afgehouden.Zie ook berichten op diverse websites, zoals http://www.bnr.nl/ShowANPNieuwsArtikel.asp?id=113473 en http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_24_uur/artikel/asp/artnr/179971/index.html over Noorwegen, en http://www.volkskrant.nl/binnenland/article479785.ece/Verijdelde_aanslag_Keulen_was_ode_aan_Columbine en http://www.telegraaf.nl/buitenland/2555015/Duitse_politie_voorkomt_bloedbad_op_school.html?p=12,2.Ik heb sites van kranten met uiteenlopende gezindtes genomen om aan te gevendat elke krant er melding van maakte. Is het bericht dus nieuws? Nee. Hoe blijik ook ben dat het niet tot bloedbaden is gekomen, is het voorkomen van eengebeurtenis nooit nieuws. Ik wil niet de Francisco van Jole van mijn eigenweblog zijn, maar toch, het kan niet zo zijn dat het volgende adagium een journalistiekeleidraad of zelfs principe is: geen nieuws is nieuws als het nieuws had kunnenzijn.

Ik heb inmiddels even rond gekeken in mijn wijk, en ik hebook even in mijn geheugen gegraven, en allejezus nog eens aan toe, wat een nieuws.Bijna een keuken uitgebrand en geheel woonblok in de as gelegd; mogelijkdodental: rond de 100. Zowat een rechtsextremist doodgeschopt bij verlaten vande

De Daily Reduncy, een internetkrant, heeft vaak ditsoort berichten:

http://www.dailyredundancy.com/archives/1055.html

En dit:

http://www.dailyredundancy.com/archives/1016.html

Dit is om te lachen.

Dat kan ik over de berichten van bijna-botsingen en bijna-bloedbadniet zeggen. En erger: ik kan elk uur een bijna-catastrofe bedenken. Kunnen wedaar eeeeeven mee ophouden? Bijna is niet helemaal.

 

xa9 RR 2007.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.