Planten IV

Het is merkwaardig stil aan het plantenfront. Al een maandof 2. Heb een paar een keer mail gestuurd naar de groep onder leiding van eenplant met de (schuil?)naam Goor Wildkrijt. Kreeg vandaag een mail terug van dezelfbenoemde (partij?)voorzitter gekregen.

Ik dacht eerst dat hij een cactus met lange stekels en kortewortels was, maar zo schreef de man of vrouw – het geslacht is me nietduidelijk – nu: hij heeft slappe bladeren in de kleur ‘week groen’; GW wilde verderzijn of haar naam niet prijs geven, en ik weet ook niet of planten namen gevenaan zichzelf of aan anderen.

In de mail staat dat de radio- en mediastilte niet zomaaris. “We zijn bezig met een enquxeate onder de leden. We zijn een democratischepartij, en we doen wat de leden willen. En jij, Rick, bent onze spreekbuis. Ikben de leider, maar jij geeft ons een stem.”

Ik zie dat niet zo. Ik vind het belangrijk dat stemmengehoord worden in onze en eigenlijk elke maatschappij. Wat je ook te zeggenhebt, het moet gezegd worden. Absolute vrijheid van meningsuiting. Voeg er welaan toe dat fatsoen en respect – twee woorden waarmee velen aan de haal gaan omte laten zien dat ze het echt goed bedoelen; dat is maar zelden het geval omdatde meesten dat tweetal ‘fatsoen en respect’ in de mond nemen om daarna ongebreidelden onbeschoft mensen af te maken. Met woorden, dat dan weer wel.

Ik heb daar een schijthekel aan. Dat kan zo ver gaan datmijn sympathie voor iemand omslaat in weerzin, ook al ben ik het hartgrondigmet die persoon eens. Waar GW het ook al mis heeft: ik ben niet zijn spreekbuis.Zeker niet als iemand dat tegen mij zegt, of mij opdraagt. Daar gaat het altijdmis: als mensen andere zeggen dat iemand moet volgen, ontstaat de grootsteellende. Politieke, religieuze, economische en andere ideologieën die enkel totwaanzin leiden. Goor Wildkrijt heeft me eerder eens gezegd dat hij en zijnvolgelingen (ik dacht alle planten gelijk waren, of minstens gelijkgezind, maarsommigen zijn dus gelijker dan anderen) streven naar een brede, Europesestroming. Maar dan niet waarbij andere Europeanen de dienst gaan uitmaken in deflorawereld van Nederland.

Maar, zo vervolgt hij, ‘wel vanuit mijn grote ideeën en mijnstandpunten. Laten we niet vergeten, zo schrijft hij, ik en mijn volgers zijn tochgoed voor minstens 6 % van alle planten. En dan tel ik de sympathisanten nogniet eens mee’. Hij gaat verder met zijn verbale waterval – zonder enigealinea-indeling, waardoor de tekst als een blok letters op het scherm staat ennauwelijks duidelijk is waar de ene zin begint en de andere eindigt, ook alomdat deze plant nou niet echt van interpunctie heeft gehoord – dat de Nederlandseplant meer voorop moet staan in de natuur van Nederland.

Wat hij me niet duidelijk maakt, is waarom hij dat allemaalwil. Dat weren van planten. Zijn sommige planten nuttiger? Beter? Mooier? Ikheb die vraag en veel meer aan hem gesteld in een mail terug. Zodra ik weer iets hoor, meldik me weer.

xa9 RR 2007.

Advertisements

1 thought on “Planten IV

  1. Mooi. Je ziet weinig meer dat iemand het opneemt voor een absolute vrijheid van meningsuiting. Ja, als er ver weg iets verboden wordt, dan staat Ned. op zijn achterste benen..
    zelf zijn velen hier inperkingen van die vrijheid al normaal gaan vinden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.