Bipolair is geen fabel

Wie dit blog wel eens leest, weet dat ik iets met psychische stoornissen heb. Nieuwsgierigheid is daar een reden van, maar ook een psychische ‘trek’ die door de (Duitse) familie loopt. Daar komt bij dat ik daarnaast schrijf aan een boek genaamd Hulp bij hoofdzaken. Een zelfhelpboek om mensen met psychische problemen aan goede zorg te helpen.
Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe hersenen werken. Vooral hoe we taal gebruiken (begrijpen en produceren), hoe onze zintuigen werken, maar ook wat er gebeurt als het mis gaat, zoals bij bloedingen, tumoren. En zeker bij psychiatrische ziektes, zoals depressiviteit. We weten nauwelijks tot niet hoe die ziektes ontstaan, en we weten ook slecht hoe we het beste deze ziektes kunnen behandelen. Er zijn heel veel therapieen, en dan denk ik aan zowel praten als medisch ingrijpen met operatie, medicijnen, en meer. Maar vele van die behandelingen zijn (nog) niet echt goed. Bijwerkingen of een onvolkomen werking zijn eerder regelmaat dan uitzondering.
Ik vind het dan ook meer dan goed te lezen als er weer een stap is gezet in een goede diagnose, waar vaak een goede behandeling op gebaseerd is. Recent onderzoek heeft namelijk laten zien dat het met een paar zogenaamde biomakers in het bloed mogelijk is aan te tonen of, en zo ja, hoe zwaar iemand lijdt aan een bipolaire stoornis, en ook: wat het effect van medicatie zoals antidepressiva is.  Deze objectivering is wat de psychiatrie dringend nodig heeft. Om van alle hocuspocus en ‘black boxen’ vage blabla af te komen. Of zoals een van de onderzoekers zegt in een quote:
"This discovery is a major step towards bringingpsychiatry on par with other medical specialties that have diagnostictools to measure disease states and the effectiveness of treatments."

Zie ook deze artikelen van de BBC en van Eurekalert.

xa9 RR 2008.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.