Mijn buurt

Ik ben hier maanden niet geweest. Maar ik heb meer tijd en rust om weer te gaan schrijven. Misschien zelfs op wekelijkse basis. Hahahaha. Yeah, right! Toch, ik zal meer schrijven, in ieder geval over de plantenpartij, want die zeuren aan mijn hoofd. Ik geloof niet dat ze echt begrijpen waarom ik mijn weblog vul met teksten over die partij.

Sprekende van politiek: mijn buurt is weer eens in het nieuws. Volslagen absurd, want er is een journalshit, sorry, journalist die om de een of andere reden probeert mijn buurt in een kwaad daglicht te zetten. Het rare is: hij zit achter een bureautje en schrijft stukken die zijn krant klakkeloos publiceert. Dat leidt er toe dat de gemeente weer allerlei acties onderneemt zonder enige basis (informatieavonden met name, geen echte, concrete actie zoals ik hieronder beschrijf). Dit schreef ik daarom iemand van mijn stadsdeel:

"Geachte mevrouw / meneer,

Recentelijk was het weer tijd geworden voor het Parool om deDiamantbuurt een veeg uit de pan te geven. Dat gebeurt eens in dezoveel tijd, als er verder niets te melden valt vanuit Dorp Amsterdam. Het gaat dan steevast over een groep Marokkaanse pubers (tot een leeftijd van zeg 20).

Zoals gewoonlijk volgt iedereen de – in dat opzicht – sensatiebelusteEcho voor de intellectueel. Bizar genoeg hoor je zelden het geluid vande mensen die in deze buurt wonen. Als mensen al worden gexefnterviewd,dan worden de meningen van mijn buurtgenoten (ik woon dus ook in demooie Amsterdamse school-buurt, en dat al jaren naar alletevredenheid!) het liefst weggemoffeld. Wat wij zeggen over onze buurtstrookt te weinig met het geschetste beeld in de diverse kranten (nietalleen in het plaatselijke sufferdje, maar ook in ‘kwaliteitskranten’als Trouw en Volkskrant met stukken die zo eenzijdig zijn dat je jeafvraagt of het woord balans, zelf onderzoek doen en openheid naar dewereld toe nog begrippen zijn die in de woordenboeken van deze krantenen hun journalisten voorkomen).

Wat mij, als wetenschapper, het meest stoort, is dat bestaandeproblemen nauwelijks onderbouwd worden in kranten. Want laten we wel zijn: wie in Amsterdam woont krijgt temaken met problemen; dat hoort nou eenmaal bij de grootstedelijkethematiek. Ik houd er niet vanom de pers de schuld te geven, maar ik ben wel degelijk van mening datvan objectieve (of intersubjectieve…) berichtgeving, waarbij ook eenuitgebalanceerde kijk op de buurt – bijvoorbeeld d.m.v. interviews metandere mensen dan degene die klagen – geen sprake is. Nu niet, en ookin het verleden (bijv . in 2003, toen zelfs extreemrechts meende garente kunnen spinnen bij problemen die zij meenden te zien; dat is steedsweer het geval: creëerzelf een probleem dat er niet was of is en geef dan ook de oplossingvoor het probleem… dat er niet is) niet."

Mijn vraag aan het stadsdeel was dan ook:

"Zou u in vredesnaam niet mee willen gaan in deze achtelijke"uitvergrote probleemmakerij" en wat mij betreft: stemmingmakerij? Nochgemeentebeleid, noch politiebeleid helpen mee de jongens die ontsporenin goede banen (ook letterlijk) te leiden. Doe iets! En laten we welzijn: ik voel mij hier (met de vele culturen en nationaliteiten) op mijn gemak."

De avond, bedoeld voor informatie, heb ik niet bezocht. Zolang de gemeente (zowel centrale stad als stadsdeel, zowelbeleidsmakend als controlerende instanties) niet met voorstellen komtdie getuigen van nadenken, van weloverwogen en doelgericht beleid,draagt de gemeente met informatiebijeenkomsten alleen maar bijaan het fantasiebeeld van journalisten (zoals de journalist van hetParool).

Ga eens met mensen in gesprek die beter weten hoe je aan de slag kuntmet jongens die net zo puber zijn als u en ik zijn geweest. Pak er eenseen boek van bijv. Hans Kaldenbach bij en denk eens na hoe je echt kuntwerken aan kwesties als straatcultuur, kleine criminaliteit. Andereoptie is natuurlijk altijd nog blijven jagen op het klein wild, dat  degroep jonge Marokkanen volgens mij in veler ogen is.

Ik zou zeggen: zoek naar oplossingen. Zorg ervoor dat mensen die naarmacht streven even buitenspel komen te staan en gebruik de kennis envaardigheden die mensen in de stad / buurt hebben. Praat eens metmensen die in hun werk met jonge allochtonen van doen hebben.

Maar helaas, ik ben – hoe hoog opgeleid ook – te ver heen als het gaat om te geloven dat de overheid het goed met ons voorheeft.

<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:SimSun; panose-1:2 1 6 0 3 1 1 1 1 1; mso-font-alt:??; mso-font-charset:134; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 680460288 22 0 262145 0;}@font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;}@font-face {font-family:"@SimSun"; panose-1:2 1 6 0 3 1 1 1 1 1; mso-font-charset:134; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 680460288 22 0 262145 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-font-family:SimSun; mso-fareast-language:ZH-CN;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; mso-fareast-font-family:SimSun;}@page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;}div.Section1 {page:Section1;}–>

xa9 rick ruhland 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.