Gids

Jaren geleden had ik een baan die op allerlei wijzen niet bevredigde. Inhoudelijk was het ver onder mijn niveau, op een gegeven moment deed ik alleen nog maar uitvoerend en repetitief werk, de man die de baas was snapte niets van managen en omgaan met hoogopgeleiden, de meeste collega’s speelden politieke spelletjes waar ik een schurfthekel aan heb, en ook erg slecht voor je ambitie:geen waardering. Kortom, alles wat ik niet wilde. Door twee personen ging ik niet met complete weerzin elke dag naar mijn bureau.

 Maar zelfs zij konden niet voorkomen dat ik op een gegeven moment besloot, ook door mijn lichaam gedwongen, met het werk te stoppen. Wat me toen duidelijk werd, draag ik nog steeds met me mee. Sindsdien doe ik wat ik wil, en neem de dag voor wat die is. Heus, ik kijk wel verder dan vandaag of morgen, maar vandaag is belangrijker dan gisteren of volgend jaar. Sindsdien voel ik mij goed (slechte dagen) en bereik ik wat wil. Niet alleen in mijn werk,maar ook tijdens de rest van mijn dagelijkse bezigheden. Het hoeft niet elke dag ‘himmelhoch jauchzend’ te zijn, maar je moet er niet onder lijden.

 Ik heb deze week gemerkt dat niet iedereen streeft naar optimalisatie van het goed voelen in je werk. Zelfs – of juist – hoogopgeleiden beseffen te weinig dat ze heel veel kunnen, maar er niet van maken – zeggen ze zelf – wat ze zouden willen. Dat leidt dan tot ongemak, en niet plezier. Als dat gebeurt, als iemand beseft dat hij niet heeft wat hij wil, gaat bovendien zijn onvrede op anderen ‘plakken’. Alsof die de reden van je ongemak zijn. Dat is niet zo.

Ik weetdonders goed waar dat wel mee te maken heeft. Ik heb na die verschrikkelijke jaren voor mijzelf een lijst aangelegd die als een gids en spoorboek dient. Hoe meer van de volgende lijst ontbreekt, hoe ongelukkiger iemand wordt:

xb7 Doelen stellen

xb7 Doelen bereikbaar en interessant maken en houden

xb7 Nieuwe doelen stellen, die niet te hoog gegrepen zijn

xb7 Stap voor stap denken

xb7 Niet laten leiden door de omgeving die zegt of vindt wat een ander moet doen

xb7 Genieten van de kleine of middelgrote successen

xb7 Richten op de eigen vermogens en niet toelaten dat kwesties buiten je eigen bezigheden de bovenhand krijgen

Het is een gids, geen garantie. Maar ze helpen wel. Brengt het geluk? Nee. Geluk is mijns inziens de afstand tussen wat je wilt en wat je krijgt, zonder de afstand tot 0 te reduceren en zonder 0 te bereiken. Steeds de ogen openhouden voor andere mogelijkheden, en daar ook serieus over denken om die na te streven. Sinds de tijd dat ik me zo door mezelf heb laten bedriegen, let ik erop dat iedereen in mijn omgeving luistert naar het eigen lichaam en naar de eigen wensen. Ik kan niemand dwingen, maar wie mijn gids terzijde schuift, heeft het aan zichzelf te danken. Net als ik toen.

(c) rick ruhland 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.