Rechts links rechts links!

Eindelijkben ik vanochtend vroeg, zo rond 5 uur, weer eens de wat muffige kelderingedoken. Ik was op zoek Vroeg uit de veren doet een mens goed. Verfrist de geesten verkwikt het lichaam. Heb op het balkon enkele oefeningen gedaan. Naakt,zoals het hoort. Ik zag mijn spieren opzwellen en deed me goed te zien dat ikeen atletisch figuur heb. Ik kan zo dienen als de klassieke ideaalsportman.Mijn blonde haren en lichtblauwe ogen dragen natuurlijk bij aan dat perfectebeeld.

Naeen ijskoude douche heb ik me gekleed in een mooi zwarte broek en donkersiennakleurig, goed gesteven overhemd. Mijn haren strak achterover gekamd, mijnscheiding net boven mijn rechteroor, mijn kin omhoog, mijn gespierde borstvooruit. Ik kan er tegen aan. Ik heb mijn dag al helemaal gepland. Maar voor iknaar mijn werk ga vandaag, heb ik door de opwinding van de laatste tijdbehoefte aan spullen die in de kelder staan.

Ikben lang niet in de kelder geweest. Er staan wat wekflessen met spruitjes vanwat jaren terug. Daaronder staat de urn van mijn overgrootvader. Zijn lijk is inDuitsland verbrand aan het eind van de tweede wereldoorlog, maar gelukkigkonden wij zijn as in ons bezit krijgen. Om te voorkomen dat iemand alsnog zijnoverblijfselen wil kwijt maken, alleen maar vanwege het feit dat mijnovergrootvader zich inzette voor de goede zaak, staat hij tussen zijn kleren enlaarzen.

Ikvond op een van de achterste planken, tegen de muur, nog wat memorabilia vanwel erg lang geleden. Zo stond achter een verzameling potten tafelzuur eenplatenbox met eertijds zeer in zwang zijnde platen. Er zat een dikke laagbruinvettige stof op, en toen ik de box aan het hendel oppakte, gleed de boxbijna uit mijn hand.

Ikheb de box en opaxb4s kleren naar boven gesleept. De platen zijn veel gedraaid,merkte ik toen ik een aantal op de draaitafel had gelegd. De platen waren grotendeelsvan bakeliet, maar zaten vol stof en krassen. Sommige sprongen steeds terugnaar dezelfde plek. Auf, hebt unsere Fah. Auf, hebt unsere Fah. Maar de meesthadden wat gruis en lichte tikken en lieten zich prima afspelen. Ik probeerde delaarzen van mijn opa aan. Ze pasten alsof voor mij gemaakt. Ik stond op en liepeen paar stappen.

Envoor ik het wist, was ik aan het marcheren. De kleine bijkeuken op en neer. Man,wat voelde dat goed. Dat moest ik vaker doen. Vaker marcheren. Terwijl moeder devrouw witte kool tot snottebelzachte moes kookt, zal ik marcheren. Zouden meermensen kunnen doen. Heel Nederland.

xa9rick ruhland 2010.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.