Fel van leer

Niet zo lang geleden schreef ik een reactie op een weblog over architectuur en stedenbouw. Dat weblog, www.wikistedia.nl, lees ik op zijn tijd en het staat vol bijdragen over nieuwe richtingen voor huizenbouw en de inrichting van onze wereld. Mijn reactie was gericht aan een schrijver die een boek over zorg heeft geschreven. De schrijver is de zogenaamde trendwatcher Bakas, en zijn nieuwe boek heet De toekomst van gezondheid (op Wikistedia staat een link naar Bakasxe2x80x99 site die iets met dat boek van doen heeft, maar de link werkt helaas niet). Er stond in die bijdrage een filmpje (dat is wel te vinden op de website van Bakas). Vanwege een van mijn werkzaamheden (onderzoek naar het nieuwe werken in de zorg) ben ik zeer nieuwsgierig naar veranderingen in de zorg op het vlak van anders werken, bijvoorbeeld met behulp van meer digitale mogelijkheden of van een andere werkindeling (zoals zelfroosteren en meer autonomie).

Omdat ik op Bakasxe2x80x99 site niet veel wijzer werd, bekeek ik het filmpje en na ongeveer een minuut moest ik naar de wc. Tegelijk aan de diarree en moeten kotsen is een combinatie die ik iedereen kan afraden. Het filmpje is een aaneenschakelijking van oneliners waar een geenstijl, een wilders of een marine le pen een puntje aan kan zuigen. Wat een suggestieve prietpraat! Populistische bijeenraperij! En het erge is: het geeft helemaal geen oplossing. Dat maakt dat filmpje van Blablakas helemaal zum Kotzen.

Nee, dat filmpje gaat namelijk helemaal niet over gezondheid of over zorg. Die begrippen komen wel voor in het filmpje. Dat wel. Maar vernieuwing van de zorg of de toekomst van gezondheid? Nee. Ik bezit een filmpje dat wel over vernieuwing van de zorg gaat. Weliswaar is het filmpje tevens reclame voor Microsoft, en ik doe hier niet aan reclame (Apple is net zo of slecht als softwaremaker, dus ook daar maak ik geen reclame voor). Maar in dat filmpje komen ideexc3xabn voor die gezondheids- en andere zorg wel kunnen verbeteren en goedkoper kunnen maken. In de ideexc3xabnwereld van Blakas is het nieuwe werken stemmingmakerij, en daarmee sluit hij aan bij velen die graag op de vleugels van hypes meeliften en af en toe wat stront laten vallen als waren zij zelf vliegende ratten (met dank aan Simon Carmiggelt).

Mijn punt is een geheel andere: ik kan soms fel van leer zijn, en een aantal registers opentrekken om de onzin van anderen aan de kaak te stellen. Ik ben hard, maar ik heb dan ook een groot vermogen om goed na te kunnen denken en mijn taalvermogen gaat iets verder dan xe2x80x9cEn toen, en toen, en toenxe2x80x9d. En ik wil mijn mening niet onder stoelen of banken steken, zeker niet als een ander er zo faliekant naast zit.

Voor wie wil: ik kan dat betere filmpje posten als er animo voor is.

xc2xa9 rick ruhland 2011.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.