Leuke jongens die Romeinen

Ik heb dit voorjaar weer een plek bezocht waar de Romeinen hun tijd in steen hebben vastgelegd. Dit jaar was Italica aan de beurt. Italica is een Romeinse nederzetting die een kilometer of 10 van Sevilla ligt en die gesticht werd door Scipio Africanus als eerste Romeinse stad op het Iberische schiereiland, ca. 2217 jaar geleden. De stad maakte een grote bloei door tijdens de keizertijd. Tegenwoordig is de stad een archeologische site, waarvan de opgravingen begonnen in 1781. Slechts een klein deel van de stad is opgegraven, waaronder het amfitheater, dat 25.000 toeschouwers kon bevatten, het theater en enkele voorname woonhuizen. Er zijn veel mozaxc3xafeken blootgelegd, en de overige vondsten worden bewaard in het Museo Arqueolxc3xb3gico en in het Palacio de la Condesa de Lebrija in Sevilla. Itxc3¡lica was de geboorteplaats van de Romeinse keizer Trajanus en wellicht ook van zijn opvolger Hadrianus. De wijk Triana in Sevilla is naar de laatste vernoemd.

We waren op een warme dag in de (overigens gratis toegankelijke!) site van Italica. Er is misschien niet zoveel blootgelegd tot nu toe, maar ik word zondermeer vrolijk van zulke Romeinse steden.

IMG_1284
IMG_1284
IMG_1284
IMG_1284

Foto's van Italica.

Wonderlijk hoeveel de Romeinen wisten van techniek en technologie. Zij waren geen theoretici, maar brachten alles in praktijk. Het aanleggen van een aquaduct om zo van soms tientallen kilometers ver vers water naar een nederzetting te vervoeren? Geen probleem. Een badhuis met vloerverwarming? Tuurlijk. Een amfitheater met onderaardse ruimtes voor dieren en acteurs en de mogelijkheid tot het opvoeren van een heuse zeeslacht? Makkie. Muurtje bouwen als in Noord-Engeland, Hadrianxe2x80x99s wall? Ze wilden die muur, dus die muur kwam er.

Maar niet alleen techniek, ook schoonheid en genot was een centraal element. Men hield van lekkere en mooie dingen. Zie de muurtekeningen in Hercaluneum waar ik 2 jaar geleden was. Of de mozaxc3xafekvloeren (recent is er nog weer 1 gevonden in Rome: Mozaiek in de Oppio-heuvel) van bijvoorbeeld Villa Romana del Casale op Sicilixc3xab. Eten en drinken was dan nog niet wat wij kennen, maar door handel konden de Romeinen zeer gevarieerd eten.

En hoe we dat alles weten? Veel is overgebleven aan gebouwen. Alleen daaraan zie je al wat de Romeinen vermochten: huizen, theaters, wegen, aquaducten, badhuizen. Maar je ziet ook veel op muurschilderingen zoals in Pompei en het eerder genoemde Hercaluneum, twee steden die door de uitbarsting van het jaar 79 veel van de leefwijzen van de Romeinen als het waren werden bevroren (of beter: werden gebakken).

En ik word erg blij van al die bouwwerken. Geen volk toen of nu dat zo kan tippen aan hun vooruitstrevendheid en kennis en inzichten en hun militaire drang. Dit jaar zag ik verder ook Jublains in de buurt van Mayenne. Ik moest die nederzetting zien. Hier een foto van de thermen onder de kerk:

IMG_0861

Mijn leven is helaas te kort om ze allemaal te zien. Maar het is een leuk doel om na te streven. Ik vind die Romeinen leuk. Raar niet.

xc2xa9 rick ruhland 2011.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.