De beste krant van Nederland

Ik lees al jaren dagblad De Speld. Veel nieuws daarin zie je nooit in andere kranten. En dat is raar. Want zij schrijven over zaken die er echt toe doen. Zie een artikel als Teken van Herstel gesignaleerd. Iedereen klaagt in Nederland en de wereld over crises en zo. Maar zij beseffen heel goed dat die Teken er zijn. Zelfs biologen waren verrast.

 

Nog zo een: Jongste mens geboren. Een Mexicaan nog wel. Dat is bijzonder goed nieuws. Vooral ook goed om te lezen dat de jongste mens in de voetsporen van zijn oom treedt, die in 1974 ook al de jongste mens ooit was. Dat is fijn nieuws.

 

Niet dat het allemaal koek en ei is. Zo is het bericht Kindsoldaten doen het beroerd pijnlijk. Bij die kinderen geldt dat hun opleiding te wensen overlaat. Beter materieel en persoonlijke aandacht zou al veel schelen. Ook het feit dat steeds meer kinderen in Nederland tussen de 4 en 8 jaar oud steeds crimineler worden wordt niet uit De Speld geweerd. Die kinderen, vooral meisjes, schreeuwen veel, verloederen de publieke ruimte met krijt en brengen valse munten van chocola in omloop. Goed dat De Speld dat durft te benoemen. En ook de ouderen worden gewaarschuwd: zo staat te lezen dat de maximumleeftijd van Nederlanders 73 jaar wordt. Het vorige kabinet had dus heus wel eens een goed idee.

 

Maar het goede nieuwe overheerst. Marijke Helwegen op de Erfgoedlijst. Populariteit Skyboksen neemt toe. Almere was afstudeerproject (aanvulling: wordt vermoedelijk in 2013 stopgezet).

 

Soms schrijven Speld-journalisten ultrakorte columns zoals:

Tourette or not Tourette, that’s the fucking question.

Zo waar. Zo ontzettend waar.

 

En ze durven het ook aan heikele onderwerpen niet te schuwen. Zoals het stuk over Patatje Holocaust. Of over het gaan toepassen van de corrigerende tik op de universiteit (ik zeg: doen).

 

Het is onbegrijpelijk dat de wereld het moet doen met kranten die de onwaarheid schrijven, en consequent goed nieuws verachten.

 

xa9 rick ruhland 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.