Verwarrende tijden? Nee hoor!

Publicisten denken te hooi en te gras dat van alles en nog wat pas in deze tijd voorkomt, en dat deze tijd mede daardoor verwarrend zou zijn. Wat die schrijvers niet zien is dat we nu een maatschappij hebben waar veel meer kennis wordt gedeeld. Wat hun probleem is: ze hebben geen overzicht meer. Maar verwarrend? Alleen voor henzelf.

 

Eigenlijk zeggen die publicisten: ik kan die veelheid aan informatie niet aan. Het verwart mij. En vervolgens duiden zij deze tijd als verwarrend.

 

Wat zij moeten leren is te bedenken dat je niet alles hoeft te weten, lezen, zien. Dat is makkelijk te doen. Nieuwsbronnen kun je uitzetten. Of je hoeft ze zelfs niet eens aan te zetten. Is best ontspannend.

 

Toen ik net internet had (dat was in 1992, 1993), en ik voor mijn werk als onderzoeker aan de universiteit wel eens in met name databases en fora rondneusde, kon ik mij enorm verliezen in veelheid van kennis, informatie. Soms zocht ik iets, en vond ik door een ketting van andere informatie steeds meer. Dat was vermoeiend, en op den duur verwarrend. De bossen werden bomen en door de bomen zag ik geen bos meer, en omgekeerd.

 

Ik heb mij leren beheersen. En ik doorzag op een dag wat ik met die ongebreidelde mogelijkheden kon en niet kon. Verwarrend is die enorme hoeveelheid kennis pas als je niet weet wat je er mee wilt, als je geen doel hebt, en als die kennis steeds weer nieuw is.

 

Maar een ding is belangrijk: zet eens je tv uit, zet je computer aan de kant, leg de krant terzijde. En denk eens niets.

 

xa9 rick ruhland 2012.

Advertisements

1 thought on “Verwarrende tijden? Nee hoor!

  1. mee eens! wat ook verwarrend is, is deze cmmentbox, die je niet toestaat een fout te corrigeren, tenxij je weer helemaal overnieuw begint. goed stukje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.