De ketting

Een kuil was alles wat om 8.54 uur deze ochtend nodig was om de dag nu al tot een succes te maken. Ik weet, gij zult de dag niet prijzen eer die om is. Maar ik doe het toch.

De kuil. Ik moest met mijn fiets van de weg omdat een auto de bocht afsneed. Mijn voorband miste de kuil grotendeels, maar de achterband niet. Die knalde er met volle kracht doorheen. Ik vloog van mijn zadel, de ketting vloog van het tandwiel.

Daar stond ik. Ik kon niet verder. De fiets moest gerepareerd worden. Niet ver van de kuil was een fietsenmaker. Ik kwam bij hem binnen, en hij zei goedemorgen. Ik zei dat ook, maar niet van harte.

Ik vertelde het probleem. Ketting eraf. Of hij die erop kon zetten. Ik had me al voorgenomen de fiets achter te laten, maar hij zei: “Ik doe het nu wel.” Op mijn lippen lag een protest: “Kan niet, ik moet nu maar mijn werk.” Maar ik zweeg.

Hij ging aan de slag. Ik zag hem met tangen en sleutels bezig. Ik opperde dat mij zijn werk zo concreet scheen en dat ik dat soms ook wel wil. Ik weet niet meer precies hoe, maar terwijl hij een nieuwe ketting monteerde, vertelde hij dat hij tot 5 jaar geleden leraar op een basisschool was. Gestopt na 30 jaar les geven vanwege vergaderingen en vele andere redenen, zoals ongelukkige onderwijsvernieuwingen. Hij verdient nu meer, heeft bijna dezelfde hoeveelheid vakantie en kent meer vrijheid en meer bevrediging.

Hij noch ik vinden onderwijs niet leuk meer. Hij en ik zijn nou eenmaal docenten.

Maar hij zette me zo aan het praten en aan het denken, dat ik me niet meer druk maakte over de kuil, de snijdende auto, de ketting van het tandwiel en mijn vertraging.

Ik sprak met iemand die vakkundig een nieuwe ketting omlegde. Ik sprak met iemand die net als ik docent is. Ik sprak met een man die op latere leeftijd een andere weg is ingeslagen.

Terwijl ik met een betere fiets mijn weg vervolgde, spoelde een intense opluchting mijn ochtendhumeur weg. Zo wil ik elke dag beginnen. Een dag die voor 10 uur in de ochtend al af is.

(c) Rick Ruhland 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.