Drie breinen

Ik heb drie breinen. Niet fysiek. Nee, dan zou mijn hoofd nog groter zijn dan het al is. Maar ik heb drie breinen. Drie werkende geesten. Drie bronnen van gedrag en denken. Drie soms samenwerkende, soms elkaar tegenwerkende, maar vaak los van elkaar opererende entiteiten in mijn lijf (lijf, niet schedel, want ik denk dat mijn drie breinen meer zijn dan de klont boven aan mijn ruggemerg).

Het eerste is mijn impulsieve kleurloze brein. Mijn brein dat meteen klaar staat om een mening te geven. Een mening waaruit meestal blijkt dat ik niet heb nagedacht. Uit de andere twee breinen blijkt dat nadenken wel tot de mogelijkheden behoort. Of nadenken: er is meer dan mijn impulsieve brein.

Het tweede brein is mijn creatieve en kleurrijke brein. Daarin sta ik los van de zintuiglijke werkelijkheid. Daarin bedenk ik romans en liedjes.

Het derde is mijn logische brein. Die zorgt met behulp van de zintuigen dat de input samenhang krijgt. Die maakt van alles wat het waarneemt en alles wat de andere breinen doen een wiskundig, of een semantisch-syntactisch geheel.

Mijn breinen hebben constant ruzie. Ik neem er dagelijks afstand van.

© rick ruhland 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.