Debuutalbums

Ik ben dol op debuutalbums. Zowel die nu uitkomen, als debuutalbums uit het verleden. De voorkeur ligt in het verleden, vooral omdat ik toen opgroeide en dan maakt muziek net iets meer indruk. Want de muziek van je tienerjaren gaat samen met dingen als liefde en liefdesverdriet, en dat maakt nog meer indruk.

Debuutalbums kennen een zekere frisheid en zijn vaak op diverse manieren bepalend voor de band of artiest in kwestie. Wie weet maak ik er wel een reeks van: de beste debuutalbums ooit. Dat is een reeks van platen vanaf de jaren 50. Laten we zeggen een top 100 dor alle stijlen heen. Want lijstjes zijn op internet genoeg te vinden, zoals van Rolling Stone of van NME, maar die blijven binnen een genre.

Kenmerk van een goede debuutplaat: onbevangenheid. Een tip van de briljantheidsluier wordt opgelicht. Die sluier hoeft dan niet ingelost te worden, want dat is het rare met debuutalbums: er kan zo maar een hoop troep volgen. Voorbeelden te over. Soms is er weinig meer dan een debuutalbum, omdat de band uit elkaar spat. Vega4 en The origin zijn voorbeelden daarvan.

Wat er vaak bij komt kijken: een zekere onschuld. Een zekere vorm van onvergelijkbaarheid. Er zijn nog geen eerdere albums waaraan de nieuwe band getoetst kan worden. Het debuutalbum is de toetssteen zelve. Soms is er al wel een single of EP (voor wie niet zo oud is als ik: een EP is een mini-cd met 4 of 5 nummers; of moet ik in het tweede decennium van de 21e eeuw uitleggen wat een cd is?). Die is dan vaak de opmaat naar het debuutalbum.

Ik heb een zeer korte lijst van debuutalbums gemaakt. De keus is in die zin arbitrair dat ik gekozen heb voor albums van bands die ik nog steeds draai. Achter elke band staat mijn mening of na dat eerste album het werk van de betreffende artiest(en) beter werd (+) of juist slechter (-), of hetzelfde (- / +) bleef. De lijst staat natuurlijk open voor toevoegingen, aanvullingen en discussie.

The cure –

Big Country – / +

U2 +

Faithbrothers –

Arctic monkeys –

Joe Jackson –

The Strokes –

Stone roses –

Coldplay – –

Counting crows –

Tears for fears –

Guns & Roses –

Franz Ferdinand –

dEUS -/+

Frank Sinatra +

Van Dik Hout –

Miles Davis +

Op basis van het bovenstaande zou je haast moeten pleiten voor het niet maken van een debuutalbum.

© rick ruhland 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.