De hond en de vuilniswagen

Op een doordeweekse ochtend worden ondergrondse vuilniscontainers geleegd bij ons in de straat. Zo ook vandaag. Een man met een oranje vest heeft een afstandsbediening, waarmee hij een lange arm vanuit de auto aan de ondergrondse vuilcontainer bevestigt. Die arm tilt de container uit de grond en als de bak met vuil boven de laadbak is, kiepert het vullis in de vuilniswagen. De man in oranje begint, zo is te zien op de foto, met de rechter container. Vlak nadat die aan de arm van de vrachtwagen is bevestigd, zet de man met zijn AB de arm in beweging en met enig wrikken komt de vuilcontainer uit de grond.

IMG_6183

Als het vuil in de vrachtwagen stort, kijk ik naar de andere vuilcontainer. Daar staat een fiets met gifgroene fietstassen tegen aan geleund. En pas dan zie ik de hond aan de periscoop van de container. Zijn riem zit goed vast. Terwijl ik mijn fiets op slot zet, gaat de arm van de vuilniswagen weer omlaag. De hond blaft een keer, maar de man in de oranje jas is druk met het manoeuvreren van de arm op de periscoop. Na een kleine duwtje zit de arm vast en komt de container uit de grond. De fiets komt even van de grond, verliest het dan van de zwaartekracht en valt op de rechter container en blijft daar hangen als een metalen gewei.

Hoger en hoger gaat de container. De hond bungelt nog steeds aan de periscoop, maar is uit het zicht van de vuilnisman. Ik hoor hem blaffen, maar ik reageer niet. Niemand reageert op het geblaf, op de hond in nood. Iedereen is bezig zich naar school of werk te haasten. En ik ben gefascineerd. Hoewel het me ook niets kan schelen. Het is namelijk niet mijn hond. En ik houd van een beetje reuring.

De periscoop en de container aan de arm schudden een keer, weer valt vuil op de vloer van de container, en dan zwaait het geheel vervaarlijk terug naar het gat in de grond, waarin de container verdwijnt. De hond is verdwenen.

Ik weet dat we afval moeten scheiden, maar vallen zwartwithonden daar ook onder?

© Rick Ruhland 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.