Sausspreeuw en vogelgriep

Geluk zit in kleine dingen. En misschien ongeluk ook. Maar wie van geluk en ongeluk spreekt, die leeft. Want dan neem je waar. Dan voel je. Dan gaat de tijd voorbij. Dan is niet elke dag als de vorige dag. En wil je het kleine zien, dan moet je je ogen openhouden. Deze ochtend waren mijn ogen open. Scene:

Ik wandel over de markt, hier in de buurt. Amsterdam heeft nog van die buurtmarkten waar je van alles kunt krijgen. Kaas, worst, groente, fruit, kleding, lappen stof, prullaria, en natuurlijk happerijen voor de inwendige mens. Met een stuk belegen kaas in de hand loop ik tussen de kramen door terug naar mijn fiets.

Vlak bij een patatboer scheert een spreeuw over mijn hoofd met ongekamde haren. Hij remt af als hij bij de kraam is door zijn lijf en vleugels te kantelen en zo bijna met snelheid nul bij de kraam aan te komen. Voor de kraam, waar de lucht nog niet vet is van gebakken patat – het is immers nog geen 10 uur in de ochtend -, staan enkele bakken. Die zijn gevuld met mayonaise, ketchup, currysaus. Iedereen die een bak patat of een gefrituurde snack koopt, kan zelf via een pompje saus op zijn friet of snack pompen.

Het is vroeg in de ochtend, nog niemand eet patat. De spreeuw vliegt op de sauspompjes af, landt een seconde op de kraan van de pomp, lurkt kort aan de currysaus (ik had eerder verwacht dat een spreeuw van mayonaise houdt) en vliegt verder. En ik ben van mening: hij vliegt verder met een gelukzalige glimlach.

Ik ben de enige die het ziet, denk ik. En ik zie dat ook voor een spreeuw geluk in de kleine dingen zit. Maar plotseling denk ik: wat als die spreeuw nou vogelgriep heeft?

Geluk zit in de kleine dingen zien. Ongeluk zit in te grote dingen denken.

© Rick Ruhland 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.