When in Scotland…

Ik zou zo bij het Nederlands-Schotse Verkeersbureau kunnen werken. Dat bestaat niet. Weet ik. Maar als dat bureau er wel zou zijn, dan zou ik dagelijks een lofzang kunnen afsteken. Ja, er is wel een National Tourist Board, maar in Nederland is er geen plek waar je heen kunt gaan om met liefhebbers en kenners te praten over een reis naar de noordelijke uithoeken van de Britse eilanden. Iets dergelijks was er wel. In Amsterdam was het Brits Toeristenbureau op de Stadhouderskade hoek Overtoom.

Dat is er al jaren niet meer, en als je iemand wilt spreken die met hartstocht een reisje kan aanbevelen naar Schotland, wat dan? Well, kom naar mij. In Ik kan je een reis naar mijn geliefde Scotland aanbevelen. Ik zal eens wat mooie plekken op een rij zetten. Inclusief de meer toeristische. Een paar algemene tips / zekerheden / ervaringen wil ik wel delen nu. Aangezien de meeste mensen in de zomermaanden (vanaf eind mei tot begin september) gaan, heb ik in ieder geval een ‘zekerheid’ (als in ervaring): verwacht niet te veel regen. Serieus. Het kan zeker regenen in de zomer, maar de keren dat ik met een bruine kop thuis kwam, zijn legio. Het zal er niet zo warm zijn als in Spanje of Italië in de zomer, maar dat is ook niet wat ik zoek in Schotland. Komt bij: ik wandel graag, ook met mijn rugzak (inclusief kookspullen en tent). En dat heeft een reden. Ga je naar Schotland, neem dan de tijd.

Serieus: NEEM …. DE … TIJD.

Je hoofd gaat leeg als je met de benenwagen en openbaar vervoer (of liften, wat ik vaak doe op de eilanden) reist; dan raak je vanzelf ontspannen. En als je zo reist, en je hebt zo geen haast, komt onherroepelijk een ander fijn iets om de hoek kijken. Je leert de mensen kennen. Schotten zijn het vriendelijkste volk ter wereld. Kan zo maar zijn dat je midden op de dag of midden in de nacht aanschuift bij een muziek-, klets-, drank- en eetfestijn in een kroeg of bij iemand thuis. Is mij meermaals overkomen.

Ervaar de leegte: word niet bang van de mensloosheid, maar omarm dat moment van een lege wereld. Dat kan elders niet meer (los van andere noordelijke landen als Noorwegen en Canada) Misschien nog op een kokosnooteiland, maar dan heb je de verworvenheden van dat oude land niet. Want Schotland is qua gesteente een van de oudste landen op deze aarde. Het gesteente is miljarden jaren oud. En die oudheid daalt op diverse niveau in je lichaam en geest neer.

Een ding raad ik wel aan (zeker als je veel buiten bent en ook nog eens kampeert): wapen je tegen de midges. De kleine onweersvliegjes die met miljoenen op windstille momenten (en dan vooral rond zonsopgang en zonsondergang) om je heen zoemen. Geen lieverdjes. En als je er een doodmept, zo wil een schots gezegde, dan komen 1 miljoen familieleden op zijn begrafenis. Oplossing: er zijn wat middeltjes, wat crèmes waarin stoffen zitten die midges op afstand houden. Wat mij hielp: SkinSoSoft. En het is ook nog eens weldadig voor je huid.

And when in Scotland: bezoek een pub of whisky-distillery. Luister in de Highlands naar een bagpipe die ergens, kilometers verderop, staat te jodelen. Bedenk hoe goed je het hebt.

Als ik mezelf zo hoor, dan wordt het tijd om weer eens naar Schotland te gaan.

© Rick Ruhland 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.