Whiskywoensdag: Tamdhu 46

Het is de eerste woensdag van de maand. Het is whisky hug day. Deze keer een whisky die ik op aanraden van de betere whiskyshop in Den Haag kocht. Geen miskoop. Overigens: ik word niet gesponsord. Nog niet. Sta er wel open voor. Ahum.

Whisky: Tamdhu 46

Stokerij / Herkomst: Tamdhu / Knockando (Speyside).

Vat: Bourbon Hogshead. Ik denk niet dat er veel bourbon in heeft gezeten. Vanwege de kleur, maar ook vanwege de geur. Allemaal heel licht.

Fles en verpakking: Er zijn 357 flessen gebottled van cask 14039; ik heb fles 208. Whisky is gestookt in 2002, geflest in 2014. Dit is dus een 12 jaar oude whisky. Wel apart: de flesvorm wijkt af van de gemiddelde Tamdhu-fles. Stemmige koker: antracietkleur; doet niets af aan fruitige afdronk (kan dat dan, dat de fles of koker de whisky omlaag haalt?).

Kleur: Zeer licht. Sterk verdund appelsap. Vaag geel. Als deze whisky bijgekleurd is, dan koop ik een klomp en breek hem.

Geur / neus: sinaasappel, eik, hars. Niet echt een sterke neus.

Tong en nasmaak: honing, vanille, peper, sinaasappel. Dat de smaak iets van vanille heeft, moet geen verrassing zijn gezien het bourbonvat. Vind de whisky wel wat ballen missen in de smaak. Maar voor een Speyside (en ik ben nu eenmaal een eilandwhisky-ist, dus ik heb mijn vooroordelen) is dit een whisky die meer is dan hapslikweg.

Gaat goed samen met…

  1. Cheddar en kaas op ‘oatcakes’? Ja. Zou ik zeker doen. Heb ook gemerkt dat een Belgische kaas als Passendale goed samengaat. Misschien vanwege de sinaasappel in de smaak?
  2. Chocola? Kan. Maar niet te sterk. Dus geen zwarte, pure chocola of zelfs maar melk. Misschien iets als witte chocola.
  3. Een rokertje? Kan heel goed, maar zal wel snel de smaak van de whisky overvleugelen. Rook een sigaartje, maar met mate. Zowel in sigaarsterkte als in hoeveelheid.

Opmerking: Deze whisky is wat sterker dan de gemiddelde whisky’s, namelijk 46% in plaats van de 40 tot 43%. Doet de whisky goed, mijns inziens. Je proef het nauwelijks, die extra procenten. Van mij mogen er nog wel 10 % bij.

Interessant: Deze Malts-of-Sotland-botteling van Tamdhu (Gaelic voor “zwarte heuvel”) komt in een afwijkend alcoholpercentage, maar ook in een andere fles, nadat de stokerij in 2013 weer is opgestart (na 3 jaar stilgelegen te hebben).

Score: Net geen 8. Door het missen van een krachtige body geef ik een 7.8.

Website: De website heeft een lange voorpagina, om het zo maar eens te zeggen. Je kunt lang scrollen; niet supermodern. Moet zeggen: wel een van de mooiere websites; haast klassiek door de lay-out in zwart-wit en de zwart-witfoto’s. De shop mag wel eens aangepast worden (als ik het goed begrijp van de website is de laatste update uit 2013): kan ik nou maar 2 flessen bestellen? Maar al met al: leuk en mooi gedaan. Oordeel: positief, ondanks dat er niet erg veel informatie over o.a. de diverse te kopen flessen staat.

© Rick Ruhland 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.