FoodFriday: Kapster

In Nederland is iemand op het idee gekomen om kebab (shoarma, gyros, döner mag ook, wat mij betreft) te mengen met patat, groene sla en gesmolten kaas. Dat stapelgerecht wordt ook wel kapsalon genoemd. Lekker? Smaken verschillen. Maar het was wel een startpunt om mijn eigen stapelrecept te malen. Althans, in de verste verte. Want ik doe iets meer. Het heet Kapster, en is een Hollandse, winterse variant van de Kapsalon.

Ingrediënten

– Rookworst van de slager of Fleischwurst, in pinkdikke plakjes gesneden; als je niet van rookworst houdt, of van Felischwurst: neem een vette salami!

– Blokjes spek;

– Rode ui, in dunne ringen gesneden;

– Zelfgemaakte aardappelpuree: zet pan water op het vuur en kook geschilde aardappelen tot ze uiteenvallen in het kookwater. Reken per persoon 1 aardappel ter grootte van een handsinaasappel voor een klein eter en anderhalf aardappel (handsinasappelgrootte). Stamp fijn met wat volle melk, een klont boter, kleine theelepel noodmuskaatpoeder (liefst vers) en grote theelepel niet al te scherpe kerrie. Eventueel zout (maar let op: in spek en worst onderin en kaas bovenop zit al flink wat zout);

– Gesneden boerenkool, geblancheerd (dus niet helemaal gaar, maar wel bijna);

– Verse gember (dobbelsteen van 1 bij 1 cm), geraspt;

– Knoflook, fijngesneden of geperst;

– Geraspte oude kaas;

– 2 uien, in ringen;

– Bruine suiker (2 eetlepels);

– Theelepel zwarte peper, grofgemalen;

– Rode-wijn-azijn;

– Koekenpan, kookpannen, ovenschaal, stamper, aardappelschilmesje.

 

Hoe te maken

Verwarm oven op 200 graden C.

Bak op middelhoge temperatuur in een koekenpan de in plakken gesneden rookworst of fleischwurst in wat roomboter, samen met het spek en rode ui. Leg in een ovenschaal zodat 3/10 van de schaal vol is.

Schep daarover heen de vooraf gemaakte aardappelpuree met nootmuskaat en kerrie. Ook dit is ook 3/10 van de totale ovenschotel.

Bak de geblancheerde boerenkool kort in gember en knoflook en leg die op de aardappelpuree.

Dek af met uien, die even in bruine suiker, zwarte peper en rode-wijn-azijn zijn gebakken tot de uien zijn gekarameliseerd.

Als laatste laagje de geraspte oude kaas.

Zet ovenschaal 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas diarreebruin is.

 

Muziek

Gabberhouse. Iets van Wagner. Iron maiden.

 

Wijn

God, nee. No way. Nee, bier. Of jenever.

© Rick Ruhland 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.