Food Friday: Terug naar Italië

Als ik terug ga naar talie voor een paar weken, dan is dat niet alleen om het mooie weer. Maar het is zeker aangenaam om de zon op je huid te voelen en ‘s avonds op een terras een goede glas wijn te drinken. Ik ga ook niet vanwege of de geweldige artefacten – zoals de amfitheaters, de vila’s met de ingelegde mozaïekvloer, tempels, thermen, aquaducten – uit de Romeinse tijd. Maar het is zeker zo dat ik met open mond en een glimlach in de ogen naar die gebouwen kijk.

Dat is allemaal prachtig. Er is echter een grotere reden om terug te gaan. Een die het aardse overstijgt, een die zelfs het tijdelijke verlengt. Ik heb het over de ingrediënten van het eten. Om een paar van die ingrediënten ben ik soms triest dat ik niet in Italië woon.

1. De cedercitroen. Een grote citroen met een dikke schil. Goed om sukade van de te maken, maar vooral bijzonder lekker om een salade van te maken. Je kunt de hele citroen eten. Helaas hier niet of slecht te verkrijgen, zeker vers niet. Biologisch nog lastiger. Ecoville heeft ze op hun site staan.

00366_00246

2. Mozzarella is hier in Nederland te krijgen. Helaas zijn zelfs de beste producten niet te vergelijken met wat je in Napels krijgt. De zachtzurige smaak die over de zachte textuur hangt, de cremige smaak die nergens te zwaar romig wordt. Of ze groot zijn als flinke knikkers of als kleine voetballen, de smaak van Napolitaanse mozzarella heb ik hier nog niet kunnen ervaren.

casearia-caputo-mozzarella-di-bufala-campana-dop-aversana-500g-580x386

3. Olijfolie is een ingrediënt dat bij ons in de keuken staat. We importeren die olie zelfs uit Calabrië. De smaak is zacht maar met pit. Zeer geschikt voor in de pizzabodem, over eenn warme pasta en helemaal in een salade.

IMG_8389

4. Gefrituurde courgettebloemen, De bloemen zijn hier in Nederland niet te krijgen. Als wel, reageer dan even op dit bericht en laat me weten waar je die kunt krijgen. Want een genot zo’n gefrituurde bloem als primo.

images-2

5. Tomaat. Niet de Wasserbomben, zoals Duitsers de Nederlandse tomaat regelmatig noemen, niet die fratsen van cherrytomaten, tomtoms, romatomaten. Nee. TOMAAT. Van die knoeperds, joekels. Deze:

zomer-0251

Ik kan naar Schotland verlangen, mar ik kan ook hongeren naar Italië.

© Rick Ruhland 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.