Philosofical Phursday: liegen tegen je kind

Stel, je loopt de avondvierdaagse (of je bent bezig met een wandeling tijdens je vakantie) en je kind vraagt na vijfhonderd meter, als er nog goed vier kilometer te gaan zijn, op enigszins vermoeide toon: is het nog ver? Zeg je dan ja, dan is dat heel vermoedelijk de doodsteek in zijn motivatie om nog monter verder te lopen. Zeg je nee, dan is dat een leugen. Misschien om de zogenaamde bestwil van het kind, maar wel een leugen. Bovendien: wat is ver? Als de vermoeidheid in de vraag een teken is, en dat na 10 % van de wandeling, dan is de overige 90 % nog wel ver.

De hoofdvraag: kun je ook niets zeggen? Ik denk dat dat niet kan. Als ouders kun je niet niets doen in het leven van je kind(eren). Opvoeden betekent keuzes maken. Wat zou jij doen op het moment dat je kind een vraag stelt? Is de waarheid altijd de juiste keuze? Vooropgesteld dat er zoiets als een juiste keuze en zelfs waarheid is. Ik denk dat juist bij het beantwoorden van zulke vragen van kinderen duidelijk wordt – voor jou als volwassene, het kind weet in dit geval immers niet het juiste antwoord – hoe weinig je hebt aan de absolute waarheid. En als je die wel meent te kunnen zeggen, dat je dan een kind vreselijk te razen neemt.

En wat als het kind er achter komt of meent dat je gelogen hebt, of niet de waarheid gesproken hebt, dat je meende dat het echt niet ver meer was? Dan blijft de mogelijkheid over dat je verschillende percepties van ver hebt. Ver is niet voor iedereen op elk moment hetzelfde.

Niet alleen tijd is relatief, afstand ook. De waarheid en de leugen zo mogelijk nog meer.

© Rick Ruhland 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.