Wijsheid op woensdag: Ultiem geluk

Elk mens met bezit, en bezit is alles wat je hebt, tot aan je eigen sokken en ondergoed toe, kan heel goed van zichzelf stelen, maar ben je dan een dief? Volgens de wetten van ons land ben je dan niet in overtreding. Als je je eigen leven neemt, is dat dan ook zo? Ben je dan een moordenaar?

Nee, en ik ben het met Montaigne eens:

“Evenmin als ik de wetten tegen diefstal overtreed wanneer ik er met mijn eigen bezit vandoor ga of in mijn eigen beurs snijd, of die tegen brandstichting wanneer ik mijn eigen bos in brand steek, zo val ik ook niet onder de wetten tegen moordenaars wanneer ik mijzelf het leven beneem.”

Uit: Essays van Montaigne, Hoofdstuk 3, Boek II, Een gewoonte van het eiland Cea.

De ultieme zelfbeschikking, en daarmee het ultieme geluk, zit voor elk mens in die zaken die niemand kan afnemen, of niemand kan bepalen. Hoewel veel mensen het een schande vinden dat iemand als ik, toch een denker en intellectueel, beweer dat het inderdaad zo is dat een einde aan je leven kunnen maken tot het ultieme geluk behoort, wil dat nog niet zeggen dat ik dus (nu) een einde aan mijn leven wil maken. Sterker, het geluk bestaat er ook uit dat ik het niet doe. Als het moment komt dat het past, dan mag je als mens dat doen. Zonder reserves, zonder mitsen en maren.

© Rick Ruhland 2015

Advertisements

5 thoughts on “Wijsheid op woensdag: Ultiem geluk

    • Ja, waarom niet eigenlijk? Waarom ik het schreef was het verhaal erachter: de meeste mensen hebben een verkeerd beeld bij een intellectueel, een wetenschapper, een denker. Dat zo iemand rationeel is en goede keuzes maakt. Maar wat daar in zit is dat woorden als ‘rationeel’ en ‘goed’ voor iedereen hetzelfde zouden betekenen; dat is niet zo. Los daarvan: de (zelfgekozen) dood is voor veel mensen iets hyper-emotioneels. Daar mag je niet te lichtvaardig over denken. Daar moet je al je hersencellen voor inzetten. Wie dan toch voor zelfdoding kiest, gebruikt niet al zijn hersencellen. En dat staat weer haaks op het intellectueel zijn.

      • Die hyper-emotionele mensen doen mij neigen naar “postbortus”. De Hypocrisie .. Maar oké, emoties gaan ook zó lekker samen met het benutten van je grijze massa. Toch zou je denken dat ze met hun emotionele bewustzijn beide kanten bekijken. Ik spreek wel met ze wanneer hun massa lijdt aan een chemische disbalans o.i.d. 😉 ‘Goed’ my ass.. de helft van de bevolking is niet ‘goed’ als je het mij vraagt..

  1. De helft van de bevolking is al dood bij leven en welzijn, de tweede helft heeft een chemische disbalans van heb ik jou daar, de derde helft heeft een grijze massa, en de vierde helft ben ik.

  2. Pingback: Gelukszoeker | From guestwriters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.