Fileersofie!

Ik open vandaag meteen maar met een stelling (dat wil zeggen, los van deze introducerende zin, die eigenlijk de opening van vandaag is, maar ik ben vandaag geen kniesoor): ‘Het beschouwen van de wereld is geen bezigheid an sich, geen ding an sich.’ Want? Wat bedoel je daarmee, Rick? Wel, beschouwen heeft te maken met hoe je de wereld ziet, vanuit je je opvoeding, je gedachten, je overtuigingen, je perceptie (wat dat laatste woord betreft, neem dat letterlijk: hoe je zintuigen werken). Beschouwen – net als het verwante Duitse werkwoord (be)schauen – heeft met kijken, waarnemen te maken; de linguïst in mij moest dat even gezegd hebben.

Die beschouwing, het bekijken, van de wereld is niet meer dan praten over de wereld en daar met andere mensen van gedachten over te wisselen. Dat betekent niet dat je dus meteen een common ground hebt. De mens heeft een waaier aan meningen en ideeën. Die waaier is per individueel denkend wezen verschillend. En hoewel al die waaiers van de wereld bij elkaar op onderdelen opklaar lijken, is elke waaier weer anders!

Wil je daarover van gedachten wisselen, dan moet je een keuze maken. Je kunt niet alles aan de orde stellen in een uitwisseling van gedachten. Want Alles, dat is de hele wereld, alles, op elke moment van de menselijke geschiedenis. Dat is teveel. Wat wel kan: van die hele wereld aan gedachten en overdenkingen en beschouwingen en waarnemingen een beetje tegen het licht houden, daar je licht over laten schijnen. Wat je dan eigenlijk doet is stukjes van de realiteit afsnijden, daar wat zout en peper op strooien en die een ander laten proeven.

We beschouwen ons wat af en noemen dat filosofie. We verlangen en streven naar kennis en wijsheid. Maar dat kan nooit door alles tegelijk onder de loep van onze geest te leggen. Het moet in stukjes.

Ik stel dus ook voor om filosofie als begrip niet meer te gebruiken. Filosofie is in mijn ogen een weg die nergens toe leidt. Het is als een theorie van alles. Het is beter om Fileersofie te bedrijven. Wijsheid door / van het opdelen. Dus deze week een inruilactie: 1 filosofie voor 1 fileersofie. Zonder extra kosten!

© Rick Ruhland 2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.