Bach-Werke-Verzeichnis 3: Ach Gott, wie manches Herzeleid

Ook BWV 3 is net als BWV1 en 2 een koraalcantate; 3 is ook geschreven in 1724. De cantate is bedoeld voor de tweede zondag na Driekoningen (6 januari). Onderstaande versies zijn allemaal weer te vinden op YouTube.

Deze keer (ik ben wijzer geworden) ben ik begonnen met de versie van Gardiner. Deze versie, ook op Spotify te vinden, kent het ingetogen spel van de strijkers en blazers, die vaker bij dirigenten als Gardiner is te vinden, maar ook de zang van de solisten is uitermate plezierig. Alsof je een goed gelukte spaghetti carbonara eet met een glas smakelijke Verdicchio.

Ik heb ook weer een versie van Concentus musicus Wien o.l.v. Nikolaus Harnoncourt beluisterd. Ik weet nu wat ik daar van vind: te romig. Alsof je die spaghetti carbonara maakt met een scheut room, in plaats van alleen eieren, en die verpeste pasta vervolgens opeet met een glaasje volle melk. Ook het koor is niet klein genoeg. Aan de solisten maak ik geen woord vuil: niet mijn stiel. Kortom, de hele uitvoering niet helder genoeg, mede door onvoldoende passende tempi bij de noten, en de solisten (zowel zang als instrument) kennen te weinig dictie. Dat gold voor BWV 2, dat geldt ook voor de uitvoering van deze cantate.

Van Sigiswald Kuijken en La Petite Bande kon ik geen versie vinden, van Ton Koopman wel. Vond ik Koopman in BWV 2 precies goed, ik denk dat ik qua BWV 3 Gardiner de betere is.

Over stuk zelf:
Wat mij betreft een heerlijk chorus dat de cantate opent: klassiek Bach. Je wordt meegenomen op de welgemeende en harmonieuze klanken en harmonieën. Waar ik ook lyrisch over kan worden, zijn de alt en de sopraan die samen deel 5 voor hun rekening nemen. Die samenzang is de basis voor veel latere composities, en niet alleen van Bach zelf, maar mijns inziens ook van andere componisten. Mooi citaat in een YouTube-reactie op Gardiners interpretatie: “Gardiner’s performance of the marvelous first movement is a particularly flowing and tender one. We hear the “heartache”, but it is seems to express that this is indeed a path the believer is traveling “to heaven”.” Mooi gezegd.

Meer informatie? Kijk hier en wederom de diepgang van JSBachcantatas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.