Time warp

Als het richting voorjaar gaat, en de dagen hebben meer daglicht dan ‘nachtlicht’, dan sluiten we de donkere dagen af. Het wordt warmer, dat wil zeggen de kans op een lange vorstperiode en langdurige sneeuwval. En de feesten van de donkere dagen zijn geweest. Halloween, sinterklaas, advent, kerst, driekoningen, up-helly-aa, carnaval, dat alles is voorbij.

Beter gezegd: op dit moment, half maart, lijken die feesten en dagen voorbij. ‘Lijken’. Want op straat liggen de herinneringen van de afgelopen drie maanden. Zo zag ik gisteren dit:

IMG_6387.jpg

Wat mij zo fascineert, is  dat dit begin van een sinterklaasgedicht nu – half maart – op straat ligt. Wat ook boeit is dat het gedicht gericht is aan ene Adam, en dat zou zelfs met een beetje goede wil de stad Amsterdam kunnen zijn. En het beste is de laatste zin:

Wat staat er over Adam

Is de zin af? Misschien niet, omdat er geen afsluitend leesteken zoals een punt of vraagteken achter staat. En als het een vraag is, wat staat er dan over Adam? En waarin: in het gedicht of het grote boek van Sinterklaas? En ook: wie is Adam?

Een vodje op straat is intrigerender dan vele romans die in een jaar uitkomen. Meer vragen dan antwoorden.

Mijn punt is vooral ook: dat zo’n stukje papier met een (waarschijnlijk) half sinterklaas gedicht nu nog op straat ligt, is goed voor een time warp.

Ik had dat twee jaar geleden ook al, toen ik de as van mijn vader had verstrooid en op straat dit zag:

IMG_0040.jpg

Een kerstboom. Was iemand de boom vergeten uit huis te doen? Is het een boom van iemand die kerst van eind oktober tot eind februari viert?

Er is in de Friese taal een uitdrukking over de tijd. Die luidt: De tiid hâldt gjin skoft. De tijd neemt geen pauze.

Ik ben daar niet zo zeker meer van. Mijn vader is vandaag tweeënhalf dood. Zijn as is opgenomen in de aarde. Alles lijkt op elkaar volgend. Geboorte, leven, dood. Kerst, carnaval, pasen. Maar de chronologie van ons leven is een geconstrueerde. Tijd is helemaal niet lineair.

Dat is aangenaam. Tijd is vervorming. Time warp.

© Rick Ruhland 2019

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.