Hanami

Tegen de tijd dat op het noordelijke halfrond de dagen voorbij 21 maart zijn, zijn de ‘donkere dagen van de winter’ voorbij. Het wordt geleidelijk warmer, het aantal uren daglicht neemt toe en de natuur ontwaakt. In veel culturen wordt deze tijd – wij hier boven de evenaar zijn inmiddels al een week voorbij de lente-equinox* – gevierd met allerhande feesten. De meeste van de feesten hebben met licht en nieuw leven te maken. Sommige zijn relatief nieuw, zoals de paashaas, een deel is wat ouder (zoals de meeste religieuze, monotheïstische gebruiken; denk aan pasen), en nog weer ouder zijn de grote vuren en eieren.

Een van die feesten die met de lente te maken heeft is de Hanami in Japan. Hanami is het kersenbloesem kijken. Mensen gaan naar buiten, en in de ongeveer een week durende bloeitijd wordt onder de bloeiende bomen gepicknickt. Op deze site staan allerlei do’s en don’ts vermeld van de Hanami.

Traditioneel valt de bloeitijd eind maart begin april. Ik beschouw als een voorrecht om in 2016 de Hanami te hebben meegemaakt op Shikuko. Het is een van de mooiste manieren om de schoonheid van Japan te beleven. Wat een feest!

IMG_6238

  • De lente-equinox is die dag dat de zon precies in het westen ondergaat en precies in het oosten opkomt, en dat de nacht en de dag (als in donker en licht) precies even lang zijn. Van de woorden equi en nox, grofweg te vertalen als gelijke nacht.

© Rick Ruhland 2018

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.