Proefschrift van de week

Titel: Op je sloffen: de invloed van sportschoenen op het bekken. Auteur: Collet Chuck Pig.

Samenvatting: Collet Chuck Pig maakt in zijn onderzoek een historische vergelijking tussen allerhande schoenen. Hij beschrijft in eerste instantie schoenen (of beter: footwear, zoals hij het noemt) van de prehistorie tot de moderne tijd, met speciale aandacht voor de verschillende overgangen van schoeisel, zoals van de romeinse sandaal naar de middeleeuwse keerschoenen.
Daarnaast heeft hij – Pig is van huis uit podoloog en orthopeed – met kennis uit de geneeskunde en biologie gekeken naar de botten van heupen, knieën en enkels. Denk daarbij aan vergroeide schaambenen, uitgerekte heupbeenderen en verkorte staartbeenderen.

Eindoordeel: Overtuigende bewijsvoering dat de mens door sportschoenen niet meer gewend is om schokken op te vangen met zijn lichaam. Ook de statistische analyse van materialen en de beschouwing over botten (in voet, been en heup) in de middeleeuwen versus die van de moderne tijd (vanaf begin 20e eeuw) is bijzonder overtuigend. Het enige wat beter had gekund is de spelling en grammatica van het proefschrift.

© Rick Ruhland 2018

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.