Proefschrift van de week

Titel: Zelfbellende fietsen. Auteur: Koen Park.

Samenvatting: De commotie rond zelfrijdende auto’s is anno 2018 nog lang niet verstomd. Sterker, die zal de komende jaren, zeker met aangereden en zelfs doodgereden voetgangers, gevoerd blijven worden; de pro’s en con’s van een auto zonder menselijke bestuurder zijn zoals bij veel technologische ontwikkelingen goed voor discussies over de gevaren en het nut, en al helemaal over de verantwoordelijkheid die een mens moet nemen in de omgang met anderen, en zo zijn er meer bronnen van discussies bij dit onderwerp.
Midden in deze ontwikkelingen is dit proefschrift van Park verschenen. In eerste instantie dacht ik dat het een dichtbundel was. De auteur is naast wetenschapper (want dat is Park wel, afgestudeerd aan de kleine universiteit Fort Hare) ook surfer, kapper, dj, biologisch boer, kledingontwerper, en nog 25 beroepen, waaronder dichter. Dit boekwerk is wel degelijk een studie en geen dichtbundel. Een studie naar zin en onzin van een bel die detecteert of er gebeld moet worden. Het gaat om fietsbellen, voor alle duidelijkheid, niet telefoons. De werking van sensoren, en risico- en gevaaranalyse van verkeer, vormen een deel van het onderzoek. Daarnaast heeft Park ca. 1000 runs gedaan op een testterrein om te zien of en hoe goed de bellen werken.

Eindoordeel: Eerste reactie? Waarom. Waarom zou je zelfbellende fietsen willen? Het wollige taalgebruik, met de vele verwijzingen naar niet geheel ter zake doende literatuur en naar muziekteksten uit de late jaren 60, het bijna dwangmatige optimisme, en de uitkomsten (zoals ‘Zelfbellende fietsen werken niet’) doen mij besluiten te stellen: doe dit soort onderzoek nou niet. Zonde van tijd, energie, geld, nut.

© Rick Ruhland 2018

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.