Proefschrift van de week

Titel: Versprekingen: de motor van taalevolutie. Auteur: Jinke Flongen.

Samenvatting: De linguïstiek is niet wat je noemt een vakgebied dat zich vaak in de kijker speelt. Vaak zijn toepassingen van taalwetenschappers maar beperkt geldig. Althans, die indruk wekken linguïsten mijns inziens meestal. Misschien hebben zij met hun bevindingen wel meer in hun mars, en is de impact hun wetenschappelijke vragen en inzichten en uitkomsten veel groter dan taalwetenschappers zelf beseffen.
Dat gezegd hebbend: niet elk proefschrift op het gebied van de linguïstiek is dus de moeite waard. Ik lees af en toe proefschriften die van los zand en speeksel aan elkaar hangen. Flingen is daarvan een flagrant voorbeeld. Hij komt met een bulk aan voorbeelden (waarvan niet duidelijk is of hij die zelf heeft verzameld of dat die uit een bestaand corpus komen). De voorbeelden die hij aanhaalt zijn zowel fonologisch, morfologisch, syntactisch, als semantisch van aard. Het is een grote vergaarbak. Ratjetoe. Radjetoe.

Eindoordeel: Ik denk dat Flongen uit alle macht een reden zocht naar DE reden hoe en waarom taal zich ontwikkelt. Anders dan een linguïst – die elke verhandeling mathematisch dan wel logisch aanpakt en veranderingen en fouten (en wat Ties meer zei) als een gevolg van de taal zelf ziet – is Flongen de weg ingeslagen van probabilistische taalwetenschap. Wat ‘zou kunnen’ is belangrijker als verklaringsmodel dan een theorie. Ik denk dat versprekingen best mee spelen in taalverandering, maar dit lijkt meer een kwestie van ‘de kok horen luiden, maar niet weten waar de lepel hangt’.

© Rick Ruhland 2018

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.