Dwangbeest

De mens is een boekhouder. De mens houdt bij. Wie schrijft, die heeft geteld. De eerste geschriften waren geen teksten om te lezen, zoals romans of kranten tegenwoordig, maar opsommingen. Lijsten van goederen. Data in het jaar. Pas veel later werd het schrijven gebruikt om een verhaal, een lied, een geschiedenis op te tekenen.

Googleplex interessant om te constateren is dat woorden als vertellen en vertalen iets met tellen te maken lijken te hebben. Ook in andere talen, zoals het Duits, is die relatie te vinden. Wie meer wil lezen over cijfers en vertellen, over rekenen en mystiek en veel meer, die leze dit artikel van Piet Meeuse.

Getallen zijn mijn lust en mijn leven. Ik tel ook constant. Ik heb een dwang daarin. Of het nou om mijn centen gaat, of mijn ademhaling, mijn stappen als ik hardloop, mijn aandelen, ik moet steeds tellen. Bijhouden hoeveel iets is, in aantal of tijd, of in wat voor eenheid ook.

Ja, dat is vermoeiend. Maar het geeft me tegelijkertijd houvast. Want in deze wereld kennen de Erzählungen van anderen, of het nou teksten of getallen zijn, een ellenlange ellende van entropie. Ik wil geen ellenlange ellende, geen entropie zolang ik leef. Zolang ik leer. Zolang ik meetel. De getallen van mij, zelfs als ik tel hoe lang het duurt als ik sta te plassen, of hoe lang het duurt voor ik de afwas af heb, zijn het enige dat ik nog heb.

Ik heb arithmomanie. Keine Leidenschaft is wie die*.

En:

It’s so clear now that you are all that I have,
I have no fear cause you are all that I have.**

© Rick Ruhland 2019

* Deze tekst is uit het nummer Kleptomanie van de Duitse band Extrabreit.

** Deze tekst is van een lied van Snow Patrol met de titel You’re all I have. Het nummer gaat waarschijnlijk over een liefde (gaan niet alle liedjes over liefde, en haat?), maar voor mij gaat het nummer over een wiskundige reddingsboei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.